BEZY



SKŁADNIKI:

- 4 białka
- 250 g cukru pudru (ja używam zwykłego)
- szczypta soli
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej




PRZYGOTOWANIE:


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać do chwili, kiedy piana pozostaje w misce po odwróceniu jej do góry dnem.

Dodawać powoli cukier, po jednej łyżce, po każdym dodaniu czekając aż zostanie całkowicie zmiksowany.

Dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze 5-6 minut.

Po tym czasie wziąć trochę piany między dwa palce. Jeśli podczas rozcierania wyczuwalne są nawet najmniejsze kryształki cukru, miksować jeszcze chwilę, choć niezbyt długo, gdyż zbyt długie miksowanie spowoduje opadnięcie bezy.

Tak ubitą, całkowicie sztywną pianę nałożyć do rękawa cukierniczego, lub plastikowego woreczka z odciętym rogiem i nakładać porcje bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia / folią.
Należy pamiętać o zachowaniu odstępu, ponieważ bezy podczas pieczenia nieco powiększają swoją objętość.

Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, przez około 40-45 minut
(u mnie 50-55 minut, pod koniec w niższej temperaturze).


smacznego :)




bezy