ŚLIMACZKI
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Ze wszystkich składników oprócz kakao zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 2 porcje, do jednej z nich dodać kakao.
Każdą porcję rozwałkować na możliwie szeroki prostokąt. Można posypać lekko mąką,
aby łatwiej dało się rozwałkować.
Oba prostokąty ciasta ułożyć na sobie i zawinąć ciasto wzłuż dłuższego boku.
Tak zwinięte ciasto zawinąć w folię aluminiową i chłodzić co najmniej godzinę. Lepiej jeśli poleży znacznie dłużej w lodówce.
Roladę kroić w plastry o grubości około pół centymentra na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 13 minut w 180 stopniach. Gdy jasne boki ciastek zaczynają się lekko złocić to czas,
aby wyjąć z piekarnika.
Po upieczeniu pozostawić ciastka przez dłuższą chwilę na blasze do lekkiego przestudzenia.
Po wyjęciu z piekarnika podważyć ślimaczki łopatką - gdy już przestygną lubią się łamać.