MEDENKI



Jedne z tradycyjnych słodyczy przygotowywanych w Bułgarii w okresie zimowym,
w szczególno¶ci na Boże Narodzenie.
S± to ciasteczka o intensywnym słodkim aromacie i smaku miodu.
Przepis pochodzi z Bulgaricusa.


SKŁADNIKI:

- 40 - 50 dag m±ki
- 18 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 200 ml płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropel olejku waniliowego
- 100g orzechów włoskich do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:

Jajka ucieramy z cukrem pudrem.
Dodajemy do nich powoli miód cały czas miksuj±c.

Stopniowo dodajemy przesian± m±kę wraz z cynamonem i sod±.
Ważnym momentem jest dodawanie m±ki i jej ilo¶ć.
Ma nam wy¶ć jednolite dobrze wyrobione ciasto z którego będzie można formować kulki.
Jeżeli damy za mało m±ki ciasto nie da się formować,
jeżeli za dużo to medenki będ± twarde.

Z wyrobionego ciasta formujemy kulki wielko¶ci orzecha włoskiego (niezbyt dużego :) )
i układamy pozostawiaj±ć między nimi ustępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdej kuleczce dajemy z góry kawałek orzecha.

Ciasteczka wkładamy do piekarnika podgrzanego do 180oC.
i pieczemy około 10-15min aż medenki nabior± złotawego odcienia.


smacznego :)




medenki