BUREK



SKŁADNIKI:

- około 500g m±ki pszennej
- 400ml lekko ciepłej wody
- łyżeczka soli
- około 100g smalcu / masła / oleju


FARSZ:

- 500g mięsa mielonego
- cebula, najlepiej czerwona
- dowolne przyprawy, np. oregano, bazylia, gałka muszkatułowa, sól, pieprz
- olej do podsmażenia


opcjonalnie:

- pęczek pietruszki
- z±bek czosnku
- 5 dag sera żółtego
- 5 dag tatrej bułki
- jajko
- łyżka m±ki
- 4 łyżki rosołu




PRZYGOTOWANIE:


Cebulę obrać, pokroić i przysmażyć lekko na oleju. Dodać mięso mielone i usmażyć.
Przyprawić i odstawić do ostygnięcia.

W dużej misce wymieszać wodę z sol±. Dodawać m±kę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste, miękkie i nieklej±ce. Ciasto przykryć ¶ciereczk± i pozostawić na 10-15 min.

Masło / smalec roztopić. Trzymać w ciepłym piecu. Masło powinno być ciepłe.

Ciasto podzielić na pół. Jedn± połówkę pozostawić w misce przykryt± ¶ciereczk±, aby ciasto nie obeschło. Drug± połowę podzielić na 10 czę¶ci. Z każdej uformować kulkę. Kulki rozwałkować na małe placuszki. (Dobrze podsypywać m±k±. Ciasto nie może się kleić. Nadmiar m±ki spokojnie można strzepać).

Wzi±ć pierwszy placuszek i lekko rozci±gn±ć go w rękach. Położyć na dobrze podsypanym m±k± blacie. Polać 1 łyżk± masła i delikatnie rozsmarować ręk± masło na całej powierzchni. Wzi±ć kolejny placuszek i ponownie lekko rozci±gn±ć go w rękach. Placuszek ułożyć na pierwszym, lekko dociskaj±c boki. Ponownie polać łyżk± masła i rozsmarować delikatnie. (Nie ¶ciskać po¶rodku! Placki musz± luĽno leżeć jeden na drugim). Tak postępować z kolejnymi plackami.

Po ułożeniu wszystkich 10 placków jeden na drugim, należy cało¶ć lekko rozci±gn±ć w rękach. (Podnie¶ć stos placków i na nadgarstkach lekko obracać tak jakby¶my kręcili pizz±). Stos placków przełożyć, na blachę do pieczenia posmarowan± masłem, do góry nogami (ostatni placek ma być pierwszym na blasze).
Boki ciasta przykleić delikatnie do boków blachy.
Drug± połowę ciasta przygotować tak jak pierwsz±, tworz±c stos 10-ciu placków.

Na całej powierzchni ciasta ułożonego na blasze, rozłożyć mięso mielone.
Drugi stos placków naci±gn±ć w rękach i przełożyć do góry nogami na mięso. Brzegi ciasta delikatnie skleić z blach± i doln± warstw± ciasta.

(Można zawin±ć ciasto w spiralę. Wtedy farsz nakłożyć na brzegi rozwałkowanego ciasta i zwin±ć je w rulon równomiernie z każdej strony. Po każdym zawinięciu posmarować delikatnie roztopionym smalcem / masłem i zwijać dalej kilka razy.)

Z góry pokropić masłem i rozsmarować go na całej powierzchni.

Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia około 20 min w temperaturze 250°C.

Po upieczeniu od razu wyj±ć z piekarnika, skropić z góry lekko wod± i przykryć cał± blachę na chwilę foli± aluminiow±.

Podawać z ajranem lub dowoln± sałatk± z zielonej sałaty, pomidorów czy ogórków.


FARSZ SEROWY:

- 500g sera feta
- 500g zmielonego twarogu
- jajko
- szczypta soli
- pieprz

Rozkruszyć ser feta, dodać jajko i twaróg, sól, pieprz i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.


smacznego :)




burek